Achtergrond

Praktijkmens
Mijn basis ligt in de praktijk. Als gediplomeerd doktersassistente ben ik de schakel tussen patiënt en huisarts geweest. Ik doe hier een schat aan mensenkennis op en ontdek mijn passie: een instrument te zijn waardoor mensen zo goed mogelijk gehoord, gezien én geholpen worden.

Leren
Naast mijn baan als doktersassistente ben ik druk in de weer geweest om van alles bij te leren en ervaring op te doen:
•    opleiding MBO-Sociale Dienstverlening
•    ervaring in de psychiatrie, het bijstandsmaatschappelijk werk, de ouderen- en gezinszorg.
•    opleiding HBO-Personeel en Arbeid
•    trainer en belangenbehartiger bij de jongerenvakbond van het CNV
•    stresspreventie trainingen voor jonge mensen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de politie.

Levenservaring
Al jong ben ik geconfronteerd met de hardheid van het leven. Mijn vader overleed toen ik 19 jaar was. Ik ben werkloos geraakt na een reorganisatie. Nog steeds leer ik dagelijks over mezelf samen met mijn partner, kinderen én mijn cliënten. Het leven is één groot leerproces, dat is mijn conclusie. En ik ben ‘leraar’ én ‘leerling’, mijn leven lang…

Volhouder
Ik zet door, ook bij tegenslag. Na een periode van werkloosheid en freelance werken word ik loopbaanadviseur bij de Provincie Drenthe. Ik volg daarvoor de opleiding Loopbaancounseling en –coaching. Ik geef workshops en trainingen en individuele loopbaan- en mobiliteitsadviezen.

Keuzes
In het jaar 2000 besluit ik ontslag te némen en mijn eigen praktijk te starten: Ita Duursema, Advies, Begeleiding en Coaching voor effectief en gezond (samen)werken. Ik haal mijn supervisiebevoegdheid en ben naast gecertificeerd loopbaanadviseur nu ook register-supervisor.

De specifieke vragen van mijn supervisanten op het gebied van stress en burn-out brengen mij op het volgen van de Leergang Burn-out begeleiding. Ik krijg een práchtig programma in handen om mensen vanuit hun wanhoop in een burn-out te begeleiden naar een hoopvol perspectief in hun vitaliteit. Ondertussen begeleid ik veel cliënten uit de WW of Ziektewet naar nieuw werk.

Ontwikkelen
Nieuwe dingen leren zit mij in het bloed. De kracht van meditatie en Mindfulness leer ik door er over te lezen en te dóen onder leiding van opgeleide trainers. Ik sta nog een keer stil bij mijn eigen verlieservaringen door het volgen van een cursus Rouwverwerking van de Kübler-Rossstichting.

Ik verdiep me in het gedachtengoed van Past Reality Integration (PRI)®. Ik ontdek hoe ik recente kennis uit breinonderzoek kan toepassen. In het loopbaanvak pak ik het ‘werk veroveren’ op met  de Jobmarketing-training voor Loopbaanprofessionals van Aaltje Vincent.

In 2016 rond ik de opleiding tot MBSR/MBCT-trainer af bij het Instituut voor Mindfulness. Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methode in het leren omgaan met tegenslagen en verandering in het leven. De methodiek werkt door op denken, voelen, willen & doen. Die holistische aanpak vind ik fantastisch! Inmiddels geef ik met veel plezier en voldoening de 8 weekse-training Mindfulness en de wekelijkse MindfulYoga

Mijn nieuwsgierigheid brengt me op het volgen van de Basis- en Vervolgopleiding Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bij Gijs Jansen. In maart en juli 2019 ontvang ik mijn certificaten.

Liefde voor het vak
Ik geniet intens als ‘mijn’ cliënten na een zware periode in hun leven weer zin hebben in het werk. Als ze uit de WW komen en blij zijn met hun nieuwe werk. Of als supervisanten vertellen dat ze meer ontspannen zijn en zoveel betere effecten bereiken in hun contacten. De ‘reviews’ waarin deelnemers aan de Mindfulnesstraining enthousiast vertellen dat ze fundamenteel anders in het leven staan, maken me dankbaar en inspireren me.

ita duursema jpg