Een burn-out…wat nu?

Ik zit thuis met een burn-out ….. heb angst- en paniekstoornissen, gebruik antidepressiva, kan geen rust vinden. Ik zie het niet meer zitten. Hoe moet het nu met mijn werk? (Vrouw, 49 jaar).

Als jij zo aan de grond zit, is ook mijn aanpak ‘grondig’. Daarvoor is het nodig dat jij volledig opening van zaken geeft. Op vragenlijsten vul je in hoe je je voelt. Je doet dit eventueel met je partner, vriend, of vriendin. Dan weten we ook hoe die ander jou ervaart.

Met zijn tweeën komen jullie de antwoorden bespreken. Daarna bepalen we samen hoe diepgaand de begeleiding gaat worden. We bespreken wat dit in het dagelijks leven van jullie vraagt. En of je daarvoor wilt gaan…

Na twee jaren ‘Ita’ lonkt de toekomst weer voor deze cliënte. Het eerste jaar had zij zeventien gesprekken burn-out begeleiding , het tweede jaar vijftien loopbaangesprekken.

In deze periode is haar levenspatroon drastisch veranderd. Lichamelijke klachten heeft ze haast niet meer en en ze heeft zicht gekregen op haar stress-systeem. Ze is voorlopig arbeidsongeschikt verklaard, dat geeft haar rust. Ze zet nu een eigen parttime schrijverspraktijk op in het optekenen van levensverhalen.

Resultaat volgens de cliënte zelf:

  • ik heb meer inzicht in mijn sociaal functioneren
  • ik ben beter in contact met mijn eigen wensen en verlangens
  • mijn eigen ijkpunten zijn meer richtinggevend: schrijven, zelfstandig onderzoek doen en bezig zijn met eerlijk voedsel
  • ik ervaar groeiend vertrouwen in mezelf en in andere mensen
  • ik ‘versta’ mijn eigen lichaam beter; daardoor zijn ziekteverschijnselen minder ontregelend
  • ik ben dichter bij mezelf in contacten met anderen: mede door de PRI®-therapie die ik volg op aanraden van Ita
  • ik kan mezelf en mijn geschiedenis beter accepteren.